katbjerg highland cattle
katbjerg highland cattle forside
katbjerg highland cattle højlændere
katbjerg highland cattle salg
katbjerg highland cattle fotogalleri
katbjerg highland cattle presentation
katbjerg highland cattle presentation
katbjerg highland cattle links
katbjerg highland cattle kontakt

Højlænderne

Historie
Egenskaber
Kødet


Historie

Racen stammer fra Skotland og øerne ud for den nordvestlige kyst – et område med et barsk klima. Nogle mener at højlænderne nedstammer fra den europæiske urokse, som færdedes i de skotske skove helt tilbage til den sidste istid. Andre mener at højlænderne stammer fra Asien, og kom til det nordlige England med de første bosættere for over 5000 år siden. Gennem alle årene har avlerne forsøgt at fastholde de oprindelige egenskaber.

Der findes registreringer af racen tilbage fra 1700-tallet og i 1884 blev The Highland Cattle Society of Scotland stiftet og standarderne for avl blev fastlagt.

De første højlændere kom til Danmark i 1950’erne og i 1987 blev den danske Avlsforening for Skotsk Højlandskvæg stiftet. Der er nu ca. 5000 dyr fordelt på 700 besætninger i landet.

 

Egenskaber

"Køer med beatles-hår"

"Der er noget næsten guddommeligt over denne race... fra de skotske tågede, stormomsuste  øer, deres smukke horn, den lange pels som svajer i vinden... dens store rolige øjne... et uimodståeligt væsen, vild som den brusende flod og gammel som et bjerg, i hvis skygge den har græsset en varm sommerdag."

Der findes mange beskrivelser af "the heilan coos", men alle kan vist blive enige om, at de har et ualmindeligt charmerende ydre. Højlænderne er venlige og rolige, de er nysgerrige men ikke nærgående - hornene anvendes mest som kløpinde.

Racen har bevaret sine oprindelige instinkter. Tyren overvåger og beskytter sin flok, og koen har veludviklede moderinstinkter. Hun dækker kalven af ligesom vildtet, græsser på de omkringliggende enge og vender tilbage til den et par gange dagligt for at amme.
Kælvingerne foregår næsten altid problemfrit, og dødeligheden blandt kalvene er lav.

Kvæget kan sagtens gå ude året rundt, det danske klima er mildt i forhold til deres hjemegn, det største problem er at "holde kulden" om sommeren. På de varme dage opholder de sig helst i skoven, gerne med benene i en bæk eller et mudderhul.

Tilvæksten er lav i forhold til andre kødkvægracer som f.eks. Hereford, men sammenholdt med foderindtaget er den god.

 

Kødet

Kødet er mørt, med en lidt mørkere farve og kraftigere smag end almindeligt oksekød. Det er magert med en fin marmorering, og kolesterolindholdet er lavt.
Højlænderne har en forholdsvis stor rygmuskulatur.

Vi slagter studene, når de er ca. 2 år, her vejer de omkring 225 kg i slagtevægt.

Til toppen

højlandskvæg